Czy wiesz dlaczego warto jeść produkty roślinne? Zawarte w nich witaminy i minerały to nie wszystko! Dowiedz się jak ogromny wpływ na twoją codzienność ma wartościowa dieta.

Pomagają budować i zachowywać szczupłą sylwetkę

Zwiększone spożywanie produktów roślinnych jest prostym i bezwysiłkowym sposobem na osiągnięcie i utrzymanie szczupłej sylwetki. Dlaczego? Ponieważ poprawiają pracę układu pokarmowego przyspieszając metabolizm. Tutaj szczególną rolę odgrywa błonnik będący naturalnym regulatorem jelit. W dużych ilościach możemy go znaleźć w brązowym ryżu, otrębach pszennych lub czarnych porzeczkach. Produkty roślinne są świetnym pomysłem na przekąski między posiłkami. Można je spożywać w każdych ilościach bez wyrzutów sumienia, ponieważ zawierają dużo wody i tylko między 26 a 60 kalorii na 100 gram produktu. W przypadku owoców należy tylko uważać na te, które mają zwiększoną zawartość cukrów prostych – są to przede wszystkim banany, mango, winogrona.

Stanowią recepturę na urodę

Stres, zanieczyszczenia powietrza, palenie papierosów i wiele innych zjawisk, na które jesteśmy narażeni każdego dnia, powodują powstawanie wolnych rodników tlenowych. Te biologicznie aktywne cząsteczki mają destrukcyjny wpływ na nasze komórki przyspieszając ich proces starzenia. Możemy się przed nimi uchronić dostarczając sobie naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Są nimi między innymi witaminy A, C i E zawarte np. w czerwonej papryce lub orzechach lasowych oraz popularny beta-karoten, który znajdziesz w marchwi lub natce pietruszki. Witamina C dodatkowo wpływa na procesy powstawania kolagenu, który bezpośrednio przyczynia się do utrzymania elastyczności skóry.

Naturalnie wzmacniają

Dzisiaj każdy żyje aktywnie i dużo się porusza. Twoje mięśnie potrzebują nieustannego wzmacniania, zwłaszcza jeśli na co dzień nie uprawiasz sportu. Spożywanie produktów roślinnych to idealne rozwiązanie, ponieważ ich składniki odżywcze są łatwo przyswajalne dla organizmu. Mięśniom potrzebne są witaminy z grupy B zawarte w niemal wszystkich produktach roślinnych. Szczególnie dużo mają ich nasiona słonecznika, suszone owoce czy pomidory. Niezbędny jest również magnez zawarty w m.in. w grochu i bananach oraz potas, którego dostarczymy sobie jedząc seler czy kiwi.  Produkty roślinne wzmacniają także układ odpornościowy, którego naturalnymi sojusznikami są zielone warzywa – brokuły, szpinak czy kapusta oraz produkty zawierające witaminę C jak cebula lub truskawki.

Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego

Produkty roślinne warto spożywać jako urozmaicenie innych dań, ponieważ naturalnie niwelują negatywne działanie niezdrowych składników, takich jak cholesterol. Warzywa i owoce zapobiegają poważnym chorobom układu sercowo-naczyniowego, dzięki wspomnianemu wcześniej błonnikowi. Jest on odpowiedzialny za wstrzymywanie produkcji cholesterolu w organizmie wiążąc się z nim i ułatwiając jego wydalanie. Błonnik chroni nas również przed kwasami żółciowymi hamując ich przedostawanie się do krwi wraz z cholesterolem.

Są etycznym i ekologicznym rozwiązaniem

Spożywane w nadmiarze produkty pochodzenia zwierzęcego nie tylko często doprowadzają do poważnych chorób m.in. przez zawarte w nich kwasy tłuszczowe, ale również budzą kontrowersje pod względem etycznym. Zbilansowana dieta roślinna to doskonały sposób zapewnienia sobie niezbędnych składników odżywczych bez negatywnego oddziaływania na środowisko. Jedzenie produktów roślinnych jest także ekologiczne, ponieważ ich produkcja nie wymaga takich nakładów surowców i sił jak hodowla zwierząt. W służbie środowiska i własnego zdrowia warto wybierać BIO warzywa i owoce z ekologicznych farm, gdzie stosowanie szkodliwych nawozów sztucznych i pestycydów jest znacznie ograniczone.

Zastanawiasz się, jak urozmaicić swoją dietę? Sięgnij po inspirujące książki kucharskie! My polecamy “Zieleninę na talerzu” Magdaleny Cielengi-Wiaterek, znajdziesz w niej ponad sto przepisów na kolorowe, zdrowe i proste w przygotowaniu dania roślinne.

Designed by Freepik