Często niedoceniany organ naszego ciała, jakim jest wątroba codziennie filtruje i usuwa toksyny z organizmu człowieka. Jej zadaniem jest przetwarzanie niebezpiecznych substancji na niezagrażające organizmowi odpadki. Co się dzieje, gdy jej działanie jest spowolnione? Sprawdź!
Ponadto pełni około 400 funkcji takich jak trawienie tłuszczów, magazynowanie niezbędnych witamin, przetwarzanie składników odżywczych wchłoniętych przez jelita czy rozkładanie leków i alkoholu. Warto uświadomić sobie jak istotną rolę odgrywa w naszym ciele wątroba i zacząć o nią dbać!
Wiele objawów może świadczyć o tym, że działanie naszej wątroby jest spowolnione. W przypadku „ospałości” wątroby, część toksyn nie może zostać usunięta z organizmu, a ze względu na rozpuszczalność tych substancji w tłuszczach, zostają one zmagazynowane w tkance tłuszczowej do momentu, w którym wątroba znów będzie mogła sobie z nimi poradzić. Ten mechanizm tłumaczy np. brak efektów odchudzania czy też ćwiczeń.
Oto 16 skutków przepracowania wątroby, ma które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, bo mogą przyczynić się do wystąpienia groźnych chorób:
- Ciągłe zmęczenie i ospałość
- Złe samopoczucie
- Zaburzenia koncentracji/uczucie otumanienia
- Tępe bóle głowy
- Przewlekłe bóle mięśni
- Nadmierna potliwość
- Problemy z trawienie tłuszczy
- Usunięcie woreczka żółciowego
- Alergie
- Niedoskonałości skóry
- Wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, biegunka
- Wahania hormonalne
- Stany lękowe i depresja
- Wrażliwość na środki chemiczne
- Nieprzyjemny oddech
- Niewyjaśnione przybieranie na wadze
Lista jest długa, a dodatkowo dochodzą do niej indywidualne dolegliwości każdego z nas, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej. Co możemy zrobić, żeby zapobiec nieprzyjemnościom związanym ze zbytnim obciążeniem wątroby? Kluczowa jest tutaj dieta, polegająca na zróżnicowanych pełnowartościowych posiłkach, wolna od wysoko przetworzonych produktów. To nie jest aż tak skomplikowane jak się wydaje.
Jak dbać o wątrobę?
- Kupuj organiczną żywność – unikaj GMO
- Spożywaj pełnowartościowe posiłki składające się z dobrej jakości białek zwierzęcych i/lub roślinnych, roślin strączkowych, wszelkiego rodzaju kiszonek, zdrowych tłuszczy, nieprzetworzonych orzechów oraz nasion
- Unikaj olejów, które mogą powodować zapalenia: rzepakowy, kukurydziany, sojowy, roślinny, z nasion bawełny, z krokosza, słonecznikowy
- Pij dużo niegazowanej wody
- Jedz zdrowe tłuszcze takie jak olej kokosowy, awokado, masło ghi, masło pochodzące z organicznych farm, olej konopny
- Dostarczaj odpowiednią ilość błonnika (minimum 35 g dziennie)
- Unikaj przetworzonych cukrów, m.in. cukru białego/brązowego, cukru trzcinowego, cukru z buraków cukrowych
- Ogranicz spożycie fruktozy do 20-25 g na dzień
- Jedz więcej zielonych warzyw liściastych ze względu na zawarte w nich magnez, kwas foliowy, witaminę C i B
- Włącz do swojej diety aminokwasy pochodzenia zwierzęcego i/lub roślinnego np. w formie rosołu, kolagenu, kurczaka i jajek z wolnego wybiegu, surowego szpinaku, pietruszki, kapusty, buraków
- Zwróć uwagę na źródła siarki w Twojej diecie – postaraj się jeść jajka z wolnego wybiegu, brokuły, brukselkę, czosnek, cebulę, szparagi i jarmuż
- Ogranicz lub zupełnie wyeliminuj spożycie alkoholu
Jest wiele sposobów na uratowanie naszej obciążonej wątroby, jednak nie zapominajmy, że mimo zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej nasze środowisko się zmienia. Chociaż nie mamy bezpośredniego wpływu na czynniki takie jak globalne zanieczyszczenie powietrza, gleby, wody itd. Jednak możemy kontrolować naszą dietę i ćwiczenia, trzymając w ten sposób rękę na pulsie naszej wątroby.
Źródło: theheartysoul.com