Szampan, restauracje i nikotyna

Ogromne zasługi, Francji, należy także przypisać w szeroko pojętej branży kulinarnej. Jak podaje wiele źródeł, to właśnie tutaj powstał uwielbiany na całym świecie szampan. Za pioniera bąbelkowego napoju uważa się francuskiego mnicha Dom Pierre Perignon. Odpowiedzialny za produkcję wina w opactwie benedyktyńskim w małej wiosce Hautvillers, duchowny wytwarzał go mieszając ze sobą różne szczepy winogron. Mimo, iż historycy do dziś dyskutują, kto jest prawdziwym ojcem szampana, to jednak najsłynniejsza jego odmiana, Dom Perignon, swoją nazwę zawdzięcza właśnie wspomnianemu mnichowi. We Francji powstała także pierwsza restauracja, dając tym samym początek niezwykle rozwiniętej branży. Pierwszy lokal otworzył Francuz Boulanger w 1765 roku. Serwowano w im głównie zupy. I mimo, że nie przetrwał zbyt długo w ślad za nim w Paryżu zaczęto otwierać coraz więcej podobnych miejsc. Każde z nich serwowało inne potrawy, które z czasem zaczęto zapisywać tworząc tym samym pierwsze menu. Kolejnym francuskim odkryciem, znanym na całym świecie i budzącym sporo kontrowersji jest… nikotyna. Substancja ta swoją nazwę zawdzięcza Jean’owi Nicot, który w 1559 roku założył pierwszą plantację tytoniu we Francji.

Jean Nicot