Kuchenka mikrofalowa to jeden z popularniejszych i najwygodniejszych sprzętów AGD, który jest obecny w prawie każdej kuchni. Większości z nas korzysta z niej codziennie, jednak czy wiemy dokładnie, jak to się dzieje, że w kilka chwil nasze jedzenie staje się podgrzane? Sprawdźmy!
Mega funkcja magnetronu
W dużym i pobieżnym skrócie – mechanizm kuchenki za pomocą fal wprawia w ruch cząsteczki wody obecne w pożywieniu, a te podgrzewają całą potrawę. Jak dokładnie wygląda ten proces?
Podstawą działania kuchenki mikrofalowej jest część nazwana magnetronem, jego podstawą jest miedziana rura z wnękami, w której znajduje się dodatkowo miedziany pręt. Przez magnetron przepuszczany jest dodatni prąd, w środku przez miedziany pręt przepuszczany jest prąd ujemny. W przestrzeni magnetronu panuje próżnia. W momencie puszczenia przez środek wysokiego napięcia, pręt rozgrzewa się i emituje elektrony, również naładowane ujemnie. W tym momencie kluczową rolę odgrywają dwa zamontowane w konstrukcji magnetronu magnesy, które emitowane elektrony wprowadzają w spiralny ruch i dzięki temu kierują do wnęki kuchenki – tak wytwarzane są mikrofale.
Powstała mikrofala jest przesyłana do komory w mikrofalówce. Konstrukcja wnętrza komory jest zaprojektowana tak, aby żadna z fal nie mogła wydostać się na zewnątrz. Te w komorze natrafiając na cząsteczkę wody sprawią, że wytworzy ona ciepło, które podgrzeje nasze jedzenie.
Wielki wybuch
Zasada działania kuchenki mikrofalowej jest logiczna, ale musimy pamiętać, czego w sprzęcie nie możemy podgrzewać. Przede wszystkim metalowych naczyń i sztućców. Mogą spowodować iskrzenie wewnątrz kuchenki. Nie powinniśmy też wkładać do komory pożywienia takiego jak np. owoce czy jajka. Ze względu na dużą zawartość wody i owalny, wypełniony dużą ilością płynów w środku kształt, podgrzane mogą „zagotować” się od środka i nawet eksplodować!
Na „wybuchy” musimy też uważać przy podgrzewaniu cieczy – mleka, herbaty czy nawet zwykłej wody. Ustawienie zbyt wysokiej mocy sprzętu może doprowadzić do tzw. przegrzania się cieczy, tzn. osiągnięcia w krótkim czasie temperatury wyższej, niż temperatura wrzenia. Taka ciecz nie wygląda niepokojąco, jednak niewielki impuls może doprowadzić do reakcji przypominającej wybuch cieczy. To bardzo istotne, gdyż przez taką sytuację możemy poparzyć sobie ręce lub twarz. Na szczęście producenci nowoczesnych sprzętów AGD instruują, jak korzystać z urządzenia, aby było w pełni bezpieczne i jedynie ułatwiało codzienne obowiązki bez jakiegokolwiek zagrożenia.
Radar w ścianie
Wynalezienie kuchenki mikrofalowej było skutkiem ubocznym prac nad ulepszeniem radarów wojskowych, a pierwszą „mikrofalę” datuje się na 1947 rok. Ówczesny model był wysoki na około 150 cm oraz ważył ponad 300 kg. Od tego czasu zmieniło się bardzo dużo – obecnie technologia rozwinęła kompletnie nowe, innowacyjne projekty i sprzęt produkuje się w wygodnych rozmiarach. Zwłaszcza linie do zabudowy cieszą się dziś dużą popularnością. Co więcej, oprócz podstawowej funkcji mikrofali, producenci oferują dodatkowe systemy w swoich sprzętach, aby zwiększyć komfort przygotowywania potraw, są to m. in. funkcje umożliwiające przygotowywanie zarówno soczystych, jak i kruchych dań, czy zapewniający szybkie rozmrażanie produktów.
Autorzy reprezentują markę Hotpoint