Statystyczny Polak spożywa ich ponad 10 miesięcznie. Jednak czy wiemy, jakie mają właściwości? Sprawdź nasze zestawienie 12 ciekawostek naukowych o jajach zwierząt i dowiedz się więcej!

  1. Srebrne sztućce zmieniają kolor na czarny po zetknięciu z żółtkiem. Przyczyną jest duża zawartość siarki w jajku, która po związaniu się ze srebrem tworzy siarczek srebra.
  2. Skorupka jajka nie jest szczelna w 100 procentach. Zawiera około 17 tysięcy porów, dlatego jajko może chłonąć zapachy.
  3. Jajka mogą okazać się pomocne przy łagodzeniu objawów kaca. Wysoki poziom cysteiny, ułatwia rozkład aldehydu octowego, który powstaje w wyniku metabolizowania alkoholu.
  4. Dziobak i kolczatka to ssaki, które znoszą jaja. Pochodzą one z rzędu stekowców i występują na kontynencie australijskim.
  5. Jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu. W ich żółtkach znajduje się lecytyna, która dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym redukuje stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto ma właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe oraz poprawia pracę wątroby i układu nerwowego.
  6. Żółtko jajka jest największą pojedynczą komórką zwierzęcą.
  7. Jajko koliberka hawańskiego ma około 6 milimetrów i jest jednymi z najmniejszych jaj ptasich.
  8. Znajdujące się w jajku dwie skręcone nici to chalaza. Służy ona do utrzymania żółtka we właściwej pozycji.
  9. Intensywność koloru żółtka zależy od karmy spożywanej przez kury, natomiast kolor skorupki jest zależny od rasy ptaka.
  10. 5,5 mln jaj w ciągu doby są w stanie znieść kury w największych polskich fermach.